Revised proposals for a multi-storey car park in Gerrards Cross

In November 2016 Balfour Beatty, on behalf of the council, submitted a planning application to construct a new 450 space multi-storey car park at the existing Station Road car park site. Following the receipt of a large number of consultation responses, the application was withdrawn to allow the council more time to consider in much more detail the options for delivering additional parking provision in Gerrards Cross. Since then engagement has continued with the interested parties and the council is due to submit a planning application in June 2018.

The revised design will be exhibited at Gerrards Cross Library, Gerrards Cross Memorial Centre and the Council office in Denham from Monday 21 May where full details can be viewed. There will be an information sharing event on 21st May at the Memorial Hall 3pm to 8pm, where council officers and Balfour Beatty will on hand to answer any questions. Following submission of the planning application there will be a three week consultation as part of the planning process.

The plans propose to extend the existing car park to a further 4.5 floors providing an additional 328 parking spaces. Also included in the design is a lift, fast electric car charging points, secure points for motorbikes, bicycle racks, disabled spaces and trolley bays.

Councillor Luisa Sullivan, Portfolio Holder for Environment says: "Two independent capacity studies have taken place in Gerrards Cross over the last three years so we know that there is an increasing demand for additional car parking in the town centre for shoppers, local businesses and residents. Year on year we have seen an increase in the number of cars using our car parks and recognise we need to provide both short stay parking for local residents coming in to the town to use the shops and other facilities, and long stay parking for those who work in the town and of course our residents who commute. This is becoming increasingly difficult given the limited capacity. We believe that this new development offers a long-term solution.

"Residents will notice that the frontage of the car park has been redesigned following concerns about its original appearance. We have taken these comments on-board and have amended the appearance to be more sympathetic to its surroundings by adding further landscaping to soften the street scene. Laser cut metal panels with foliage designs have been added to the front to break-up the grey concrete and to make the building more visually interesting.

"I encourage residents, local businesses and visitors of Gerrards Cross to come along to the exhibition to see the changes."